Behandeling van huid- en nagelaandoeningen

Behandeling van huid- en nagelaandoeningen

De podoloog behandelt tal van huid- en nagelproblemen zoals overmatige eeltvorming, likdoorns, kloven, ingegroeide nagels enzovoort. In eerste instantie zal de podoloog deze klachten onmiddellijk verlichten, maar het is uiteraard ook belangrijk om de oorzaak te ontdekken en te behandelen. Dit kan met verschillende technieken…
Intro

Siliconetherapie voor afwijkende stand van de tenen
Een afwijkende stand van de tenen (hamertenen, klauwtenen, …) kan verschillende klachten veroorzaken. De gewrichten kunnen niet alleen overbelast geraken, maar op de tenen kunnen ook drukpunten met eelt of likdoorns ontstaan. Door middel van een zogenaamde siliconeorthese kan de oorzaak van druk worden weggenomen zodat de eeltvorming en bijhorende pijn vermindert.
Deze siliconen worden individueel op de teen gevormd en nemen niet veel extra ruimte in de schoen in. Met deze behandeling zorgen we voor drukverdeling of correctie van de tenen en zal de wrijving op de gewrichten verminderen.

Siliconetherapie
Vilttherapie om een zone van de voet drukvrij te houden
Vilttherapie is een kortstondige therapie die de podoloog gebruikt om een bepaalde zone op de voet, een likdoorn of een wonde drukvrij te maken en zo de genezing te bevorderen.
Vilttherapie

Beugeltechnieken voor nagelproblemen
Nagels die ingroeien, te bol staan, geïrriteerd zijn of andere problemen vertonen, drukken in de huid, waardoor ook hier klachten ontstaan. Deze nagelproblemen kunnen met een nagelbeugel worden behandeld.

Beugel
Op de nagel wordt een dun stalen draadje vastgemaakt, dat ervoor zorgt dat de vorm verandert zodat hij niet meer ingroeit. Deze behandeling is pijnloos en de patiënt ondervindt er geen beperkingen van. De duur van de behandeling is afhankelijk van de mate van kromming of ingroei van de nagel.
Ingroeiende nagels worden vaak veroorzaakt door te kleine schoenen te dragen of de nagels te kort te knippen.

Aanbouwen van de nagelplaat bij verlies van de nagel
Deze techniek wordt toegepast bij patiënten waarvan de nagelplaat deels of volledig is uitgevallen of weggehaald. Het doel van deze behandeling is om de nieuwe nagelgroei in de juiste baan te leiden.
Als dit niet gebeurt, zal het zachte weefsel onder de nagel de plaats van de ontbrekende nagel innemen en zal de nieuwe nagel niet meer normaal kunnen groeien.
Deze techniek is pijnloos. De nagelplaat groeit gewoon mee uit.